Eclectic Energies

Meditatie

Hoe te mediteren, en wat meditatie voor je doet.

Meditatie is een basisoefening voor zelfrealisatie. Het komt erop neer dat je rechtop zit en je concentreert op een bepaald punt in je lichaam (gewoonlijk de buik). Wanneer je opmerkt dat je aandacht afgegleden is van dit punt van concentratie, ga je er zachtjes naar terug.

Wat het voor je doet

Deze oefening helpt op een graduele manier voor allerlei aspecten van je leven. Het maakt je meer bewust van het huidige moment, het hier en nu, wat je het gevoel geeft dat je meer tijd hebt om met situaties om te gaan. Het ontwikkelt concentratie en bewustzijn van het zelf en het lichaam. Het balanceert energie en de chakra's. Het maakt je kalmer en meer ontspannen. Het helpt ook overmatig denken te verminderen, en om in je lichaam te zijn. Dit helpt allemaal om meer open naar jezelf en de wereld toe te worden, om je natuurlijke zelf te zijn.

Hoe te mediteren - de details

De meeste mensen mediteren 15 - 30 minuten per keer, een of twee keer per dag. Het is een goed idee om op z'n minst 20 minuten per dag te mediteren, bijvoorbeeld nadat je 's morgens wakkergeworden bent. Je zou een klok kunnen gebruiken om de tijd bij te houden, maar dan zou je die in de gaten moeten houden, wat je van de meditatie afleidt. Het is beter om de een of andere wekker te gebruiken, die je in kunt stellen op een van tevoren vastgestelde tijdsduur.

Het is het beste om te focussen op een punt in de buik. Er zijn ook meditatietradities waar de focus is op de punt van de neus, waarbij je de subtiele sensaties van adem door de neus voelt. Maar het voordeel van focussen op de buik is, dat het gemakkelijker is om overmatig denken te doen stoppen, en om meer lichaamsbewustzijn te ontwikkelen dan focussen op een punt op het hoofd mogelijk maakt, waar het denken plaatsvindt.

Je kunt focussen op de bovenste helft van de buik, op de bewegingen van de ademhaling. Dit is het punt dat gewoonlijk gebruikt wordt bij Zenmeditatie. Je kunt ook focussen op het punt genaamd de Dantian of Kath, dat 1½ duimbreedte onder de navel zit, 2 tot 3 duimbreedten binnen in het lichaam. De term Dantian komt van Chinese martial arts en Qigong. Het is een belangrijk energiecentrum, dat zich in het middelpunt van het lichaam bevindt. De term Kath wordt gebruikt bij de Diamond Approach, en is afkomstig uit het Soefisme.

Het is niet nodig om met uitsluiting van al het andere op je meditatiepunt te focussen. Het is prima om ook je lichaam en gevoelens te voelen, zolang als je meditatiepunt maar deel uitmaakt van dat voelen.

Het is belangrijk om rechtop en ontspannen te zitten, met een solide gevoel van stabiliteit. Je kunt op een rechte stoel zitten, maar gewoonlijk mediteren mensen zittend in de lotushouding, met gekruiste benen op een meditatiekussen, of met de benen gevouwen op de hielen zittend. Die laatste positie is gemakkelijker te doen met een houten bankje dat hier specifiek voor bedoeld is.

Afhankelijk van je zitpositie, kun je je handen in je schoot houden, of op je knieën. Je kunt je handen in een bepaalde houding houden (een mudra). Als je ze in je schoot houdt, houdt dan je palmen naar boven, en boven op elkaar. Plaats je linkerhand onder, waarbij de palm de achterkant van de vingers van de rechterhand raakt. Dit is zoals de mudra voor de Sacraalchakra. Als je je handen op je knieën wilt houden, laat de achterkant van je handen dan je knieën raken. Laat of de toppen van de middelvinger en de duim elkaar raken, of die van de wijsvinger en duim.

Je kunt zowel je ogen gesloten houden, als naar de vloer 1,50 meter voor je kijken. Als je je ogen openhoudt, zorg er dan voor dat de ruimte voor je niet teveel afleidt. Mediteer op een rustige plek.

Het is onvermijdelijk dat er gedachten opkomen. Er is niets mis met gedachten, behalve wanneer er zoveel gedachten zijn dat die het moeilijk maken om jezelf te voelen en je situatie — wat in feite het geval is bij de meeste mensen. Wanneer je merkt dat je aan het denken of fantaseren bent, ga dan zachtjes terug naar je punt van focus. Probeer niet om gedachten te onderdrukken, ga gewoon zachtjes terug.


Je zou ook geïnteresseerd kunnen zijn in deze boeken over meditatie bij Bol.com:

Productafbeelding

Meditatie nu of nooit
door Steve Hagen

Boekje met adviezen over hoe te mediteren, voor zowel beginners als gevorderden. Geschreven vanuit Zenboeddhistisch perspectief.
Productafbeelding

Werken met mindfulness + 3 CD's
Het achtwekenprogramma met 3 cd's
door Edel Maex

Verdere verdieping met de basismeditaties van mindfulness.
Productafbeelding

Mindfulness Meditatie 4 cd's / Serie 2
4 CD's voor begeleide oefening
door Roel Brandsma

Begeleidende oefeningen voor aandachttraining.

Meer aanbevolen boeken