Eclectic Energies
This page is also available in your preferred language English.
 

Jezelf zijn

Omgaan met het onbewuste om meer jezelf te zijn.

Hoewel we onszelf willen zijn, zijn we dat vaak niet. We verwerpen onze gevoelens wanneer deze onplezierig of "verkeerd" zijn, en wanneer we defensief zijn.

Gelukkig zijn

Om gelukkig te zijn, moeten we wel onszelf zijn. Hoewel het paradoxaal mag lijken, moeten we om gelukkig te zijn ook onze onplezierige gevoelens toelaten. Hoe kun je oprecht gelukkig zijn wanneer je niet compleet jezelf bent, ontevreden met de gevoelens die er diep in je zijn? Als we niet al onze gevoelens toelaten, kunnen we alleen een oppervlakkig gevoel van geluk hebben, met emotionele pijn onder de oppervlakte, die telkens weer ons bewustzijn binnenlekt.

Gevoelens blijven alleen voor altijd als we ze onderdrukken. Ze blijven dan in ons onbewuste. Als we onszelf toestaan ze te voelen als ze in het moment bovenkomen, zullen ze hun natuurlijke weg vervolgen, wat betekent dat ze uiteindelijk op zullen lossen. Dit betekent niet dat er naar ze gehandeld moet worden, hoewel er gevallen zijn waarin dat kan helpen bewust te worden.

In contact zijn met je gevoelens

In contact met jezelf zijn betekent dat je waarheden die je niet uitkomen en onplezierige gevoelens onder ogen ziet, wanneer dat de realiteit is. Dit is moeilijk. De informatie in de andere secties van deze website kunnen je daarbij helpen. Je kunt ook chatten met Eliza, de electronische therapeut, wat je kan helpen je gevoelens te onderzoeken.

Spiritualiteit gaat uiteindelijk over echt zijn, en daarmee jezelf zijn. Verlichting is de meest radicale manier om jezelf te zijn. Gewoonlijk is er binnen spiritualiteit een plek voor meditatie, om je te helpen meer bewust van jezelf te zijn.

Meditatie

Tijdens het mediteren concentreer je je op een bepaald punt in je lichaam. Wanneer je merkt dat je afgedreven bent van dit punt van concentratie, ga je er rustig naar terug. Zie voor meer details over hoe te mediteren de pagina over meditatie.

Door te mediteren leer je om meer bewust te zijn van wat er in je gebeurd, en daarbij aanwezig te blijven. Je leert om meer in het moment te zijn, en om gewoon te zijn met wat er is. Na verloop van tijd maakt dit je kalmer en meer ontspannen, en meer jezelf.

De Diamond Approach van A.H. Almaas

De boeken geschreven door A.H. Almaas, die de Diamond Approach beschrijven, kunnen in het bijzonder behulpzaam zijn bij het meer bewust van jezelf worden. Centraal in de Diamond Approach staat de Inquiry oefening, waarbij je onderzoekt wat er binnen in je omgaat, en waarmee je het onbewuste bewust maakt.


Je zou ook geïnteresseerd kunnen zijn in deze boeken over zelfrealisatie bij Bol.com:

De innerlijke diamant / 1, door A.H. Almaas
Kenmerken van het ware zelf
* Over het ontdekken van de waarheid in onszelf door compassie en zelfonderzoek.
Illusies, door Ingeborg Bosch
Over bevrijding uit de doolhof van destructieve emoties
* Hoe de onbewuste gevoelens achter onze afweer bewust te maken en op te lossen.
Mindfulness Meditatie 4 cd's / Serie 2, door Roel Brandsma
4 CD's voor begeleide oefening
* Begeleidende oefeningen voor aandachttraining.
De wijsheid van het enneagram, door Russ Hudson & Don Richard Riso
Gids voor psychologische en spirituele groei voor de negen persoonlijkheidstypen
* Aanbevelingen voor zelfontwikkeling en Enneagram typebeschrijvingen.
Het Nu van moment tot moment, door A.H. Almaas
De Realisatie van je Ware Natuur door de beoefening van Aanwezigheid
* Inleiding in diverse aspecten van Ware Natuur.

Meer aanbevolen boeken