Eclectic Energies

Introductie tot de I Tjing

Wat de I Tjing is en het raadplegen als orakel.

De I Tjing is een collectie van practische wijsheid, die van toe­passing is op iedere denk­bare situatie. Hij is afkomstig uit het oude China, en is de oudste Chinese klassieke tekst. "I Tjing" betekent "Klassieker der Veranderingen" of "Boek der Veranderingen". (Hoewel meestal de spelling "I Ching" of "I Tjing" gebruikt wordt, is de officiĆ«le heden­daagse spelling "Yijing".)

HexagramEr zijn 64 verschillende algemene soorten situaties in de I Tjing. Elke wordt aan­gegeven door een hexagram, wat een symbool is dat bestaat uit 6 lijnen, die ieder heel of gebroken kunnen zijn.

Om advies van de I Tjing te verkrijgen over je huidige situatie, kun je hem raad­plegen als een orakel. Om te beslissen welk hexagram gerelateerd is aan die situatie, wordt een "willekeurig" hexagram verkregen door het gooien van munten (of duizend­blad­stelen, die traditioneel gebruikt werden). Van het "willekeurige" hexagram wordt verwacht dat deze helemaal niet zo willekeurig is, maar in over­een­stemming is met de situatie.

Er schijnt geen wetenschappelijke theorie te zijn die verklaart hoe dit kan (hoewel sommige mensen denken dat quantum­mechanica een mogelijke verklaring verschaft). Hoe dan ook, uit de ervaring blijkt dat het in de praktijk werkt. De psycholoog C.G. Jung, die de I Tjing bestudeerde, noemde dit samen­vallen van ogen­schijn­lijk onge­relateerde gebeurtenissen "synchroniciteit".

Hexagrammen en lijnen

Hexagrammen zijn sets van 6 lijnen, die gebroken _ _ kunnen zijn, of heel ___. De gebroken lijnen zijn "yin,", de hele lijnen "yang". Iets is yin als het vrouwelijk is of donker, aards, passief, etc., en yang als het mannelijk is, of licht, hemels, aktief, etc.

De 64 Hexagrammen worden aangeduid met hun nummer, dat universeel is. Alle vertalingen en commen­taren op de I Tjing gebruiken dezelfde nummers. Ze hebben ook een naam, die verschillend kan zijn.

De I Tjing raadplegen

Traditioneel werd de I Tjing geraad­pleegd door het werpen van 50 duizend­blad­stelen, maar gewoon­lijk wordt een set van 3 munten gebruikt. De munten worden 6 keer geworpen, terwijl een vraag in gedachten gehouden wordt. Het is ook mogelijk de I Tjing commen­taar te laten geven op je huidige staat, zonder een vraag in gedachten te houden. (Hoe dan ook, de I Tjing zal uiteindelijk alleen op je huidige situatie commentaar geven; de toekomst zal er niet werkelijk door voorspeld worden.)

Nummering van de lijnen, startend vanaf de onderkant van het hexagramHet hexagram wordt opgebouwd van onder af aan, dus de eerste lijn is de onderste, de zesde lijn de bovenste.

Om de lijnen te berekenen van de geworpen munten, worden waarden toegekend aan de kop- en munt­kanten. Munt heeft een waarde van 2, kop een waarde van 3. De waarden van de 3 munten worden bij elkaar opgeteld om het totaal te ver­krijgen dat de lijn bepaald. Er zijn 4 mogelijkheden:

muntentotaallijnveranderend
0 kop + 3 munt6yin_ _veranderend
1 kop + 2 munt7yang___ 
2 kop + 1 munt8yin_ _ 
3 kop + 0 munt9yang___veranderend

Even totalen (6 of 8) vormen een yin lijn, oneven totalen (7 of 9) een yang lijn.

Worpen met alleen munt of alleen kop worden beschouwd als veranderende lijnen. Een veranderende lijn is een lijn die verandert van yin naar yang of andersom. Het hexagram dat gevormd wordt met de veranderende lijn verandert, is het resulterende hexagram.

Je kunt het hexagram­nummer opzoeken dat hoort bij de hexagram­lijnen in het overzicht in de voorbeeld I Tjing PDF, op pagina 3 (of koop de complete I Tjing PDF). Het schema voor het bepalen van de lijnen die bij je worpen horen is daar ook.

Dit is hoe de consultatie te interpreteren:

Geen veranderende lijnen
Beschouw de hexagramtekst (het "Oordeel") van het hexagram.
1 veranderende lijn
Beschouw de lijntekst van de veranderende lijn.
2 of 3 veranderende lijnen
Beschouw de lijnteksten en ook de hexagramtekst (het "Oordeel") van het resulterende hexagram.
4, 5 of 6 veranderende lijnen
Beschouw de hexagramteksten (de "Oordelen") van de basis en resulterende hexagrammen.
(Je zou de lijnteksten ook kunnen bekijken, maar die zullen vaak met elkaar in tegen­spraak zijn, en kunnen niet zo duidelijk aan de situatie te relateren zijn.)
Voor hexagram 1 of 2, wanneer alle lijnen veranderen
Beschouw de speciale tekst voor deze situatie.

Raadplegen op deze website

Om de I Tjing te consulteren, zijn er twee mogelijk­heden op deze website met munten: werp je eigen munten of werp virtuele munten online. Je krijgt de relevante hexagram lijn­teksten te zien volgens de regels hierboven.

Als je de hexagrammen zelf berekend hebt, kun je de corresponderende I Tjing tekst opzoeken. Voer de yin en yang lijnen in, en welke veranderen, of voer de hexagram nummers direct in.

De tekst

De I Tjing tekst op deze site is vertaald uit het Oud-Chinees en becommentariĆ«erd door Ewald Berkers ©.

Je kunt deze I Tjing/I Ching als een PDF kopen en downloaden.
Ook is deze beschikbaar in de vorm van I Tjing software voor Windows PC's.