Eclectic Energies
This page is also available in your preferred language English.
 

Hoe acupressuur toe te passen

Acupressuurtechnieken, wat ze doen, hoe je ze toepast, en hoe je de effecten voelt.


Wat is acupressuur?

Acupressuur is een techniek die gerelateerd is aan acupunctuur, waarmee de energieën van het lichaam geregeld worden door het manipuleren van punten op het lichaam. Dit heeft effect op de emoties, spanning en fysieke condities.

De punten worden gewoonlijk "acupunctuurpunten", "drukpunten", "acupunten" of "acupressuurpunten" genoemd.


Acupressuurtechnieken: stimuleren en reduceren van punten

Er zijn twee manieren waarop acupressuurpunten gemanipuleerd worden: het stimuleren van punten door erop te drukken, en ze reduceren. De meeste mensen zijn waarschijnlijk wel bekend met de eerste metode, maar niet met de tweede.

op een acupressuurpunt drukken  (SI-5)Gebruik iets stomps om op punten te drukken. Meestal worden de vingers gebruikt om te drukken, maar ik vind zelf dat voor veel punten de vingers wat te dik zijn, zodat je hiermee vrij lang en ferm zou moeten drukken. Ideaal zou iets zijn dat 3 tot 4 mm dik is, zoals bijvoorbeeld een (bij voorkeur reeds gebruikte) gum op een potlood. Op sommige punten kun je drukken met een vingernagel.

Punten voor langer dan een halve seconde stimuleren kan soms reeds een merkbaar effect hebben. Dus als je een punt wilt uitproberen, zou je even kort kunnen drukken. Om een volledig effect te krijgen is het echter nodig om tenminste een halve minuut te drukken, en bij voorkeur langer. Een tot twee minuten zou genoeg moeten zijn.

Draai, om een punt te reduceren, met een vinger eroverheen tegen de richting van de klok in, ook voor een tot twee minuten. (Wat er gebeurt als je dit doet wordt uitgelegd in "wat manipulatie van punten doet".) Door te klikken op een plaatje van punten die gereduceerd moeten worden, wordt er een video weergegeven die laat zien hoe dit gaat (nogmaals klikken stopt de video).

Het lijkt me een goed idee om niet in de gewoonte te vervallen om elke dag dezelfde punten te doen. Doe ze als je het gevoel hebt dat je dat nodig hebt, maar overdrijf het niet. Besteed aandacht aan wat voor effect punten op je hebben.

Als je verzwakt bent (door leeftijd, ziekte of wat dan ook), zorg er dan voor dat je punten niet vaker dan noodzakelijk reduceert. Je zou ook achteraf op deze punten kunnen drukken voor enkele seconden.

Doe een punt aan beide zijden van het lichaam.

[Naar boven]

Voelen of het werkt

Wanneer je geen effecten voelt door het stimuleren van punten, kan dit diverse oorzaken hebben.

Het zou kunnen zijn dat je niet precies op de juiste plek drukt (acupunctuurpunten zijn ongeveer 0,5 mm in doorsnee, dus je zult nauwkeurig moeten zijn). Probeer verschillende punten om de locatie heen die je in eerste instantie deed.

Je moet niet te zacht drukken, maar je moet jezelf ook niet zeer doen. Druk ook niet voor slechts enkele seconden (hoewel je, als je vrij gevoelig bent, dan al effecten kunt bemerken).

Om een indruk te krijgen van wat acupressuur doet (bijvoorbeeld om te weten of de locatie van een punt accuraat is) voel ik meestal wat er in mijn gezicht gebeurd. Bijna alle punten in de lijst op deze site hebben het een of andere effect hier. Veel punten hebben ook een subtiel effect op de kwaliteit van het gezichtsvermogen. Je zou duidelijker kunnen zien, of meer kleuren. Meditatie zal je vermogen ontwikkelen om de effecten te voelen.

Als je een punt vrij vaak gebruikt, of als je een punt niet nodig hebt, kan het effect gering worden of niet waarneembaar.

Als je gespannen bent zou het kunnen zijn dat je niet veel voelt, hoewel je gewoonlijk minder gespannen wordt door het gebruiken van de technieken op deze site.

[Naar boven]

Informatie van andere bronnen gebruiken ("cun")

Om in staat te zijn om informatie te gebruiken van andere bronnen voor het localiseren van punten, is het nodig dat je weet wat de "cun" is.

1 cun = 1 duimbreedteDe "cun" is de standaard meeteenheid voor het lichaam die in de acupunctuur gebruikt wordt. Omdat ieder's lichaam andere afmetingen heeft, wordt deze gedefinieerd afhankelijk van de persoon wiens lichaam behandeld wordt.

1 cun = breedte van de duim, in het midden, bij het buigpunt
3 cun = de gecombineerde breedte van 4 vingers, op het niveau van de eerste gewricht boven de handpalm van de pink
12 cun = de afstand van de vouw van de elleboog tot aan de vouw van de pols.

[Naar boven]

Wat manipulatie van punten doet

Acupunctuurpunten kunnen op verscheidene manieren gemanipuleerd worden. Om het simpel te houden, noemen boeken over acupressuur gewoonlijk alleen het stimuleren van punten door erop te drukken.

Als je ooit een acupuncturist gezien hebt, dan zou je opgemerkt kunnen hebben dat die de naalden draait nadat deze in het lichaam gestoken zijn, of andere manipulaties. Acupuncturisten passen ook warmte toe door het branden van een materiaal dat "moxa" heet, of met een laser, of ze gebruiken elektrische stroom.

Door simpelweg op een punt te drukken, stimuleer je het. Hierdoor vergroot je de hoeveelheid energie in gebieden die dat punt beïnvloed. Het reduceren van een punt is feitelijk niet het tegenovergestelde van stimuleren daarvan. Door reduceren verwijder je een energieblokkade. Een blokkade kan gevoeld worden als spanning, pijn of hitte. Energie verzameld zich daar, en die begint opnieuw te bewegen na het verwijderen van de blokkade. Dus als je een punt reduceert nadat je die hebt gestimuleerd, krijg je stimulering en verwijdering van een energieblokkade. Ze heffen elkaar niet op.

Bij acupressuur kun je een punt reduceren door een vinger er continu overeen te draaien tegen de wijzers van de klok in. Een acupuncturist zal zijn naald direct na het insteken draaien.

Het is ook mogelijk om warmte op een punt toe te passen, om het te verwarmen. Dit is een geavanceerde techniek die je energiesysteem kan beschadigen, dus het is het beste om dit niet te doen.

[Naar boven]

Waarom je geen naalden moet gebruiken

Voor wat betreft het gebruik van naalden, dit heb ik geprobeerd, maar zowel een acupuncturist als een genezer ontmoedigden dit. De acupuncturist vond dit gevaarlijk omdat het weefsel kan beschadigen, en ook moeilijk omdat je niet alle punten zelf goed kun bereiken. Je kunt bloedvaten beschadigen, zenuwen, pezen of been, wat allemaal tamelijk pijnlijk kan zijn. Op de borst en schouders is het mogelijk om de long te doorboren.

Op een energetisch niveau kan de angst die gepaard kan gaan met het gebruik van naalden de eerste chakra beschadigen. Dit kan je problemen verergeren.

Het gebruik van acupunctuurnaalden door een amateur is in sommige landen zelfs niet legaal.

Zelf heb ik ondervonden dat ik duidelijker kan voelen wat er gebeurd in mijn lichaam bij acupressuur dan bij acupunctuur, of die nu toegepast werd door een gelicenceerde acupuncturist of door mijzelf.

[Naar boven]

Balletjes en tape gebruiken

Ik heb een veilige en effectieve methode bedacht om voor een langere tijdsduur op acupunctuurpunten te drukken. Ik gebruik tape voor gebruik op de huid om kogellager balletjes op punten te drukken. Dit werkt niet met alle punten (het werkt bijvoorbeeld niet goed voor ST-36, het punt onder de knieën) maar voor veel punten is het prima.

druk op punt LU-9 met gebruik van een balletje en tapeDe metalen balletjes die ik gebruik zijn 4 mm in doorsnee, en ik doe nylon ringetjes (ook bij een ijzerwarenwinkel gekocht) daar bovenop om een groter oppervlak voor de tape te maken. Wellicht kun je ook de meer voorkomende metalen ringetjes gebruiken, maar om de een of andere reden geef ik zelf de voorkeur aan de nylon soort. De ringen voorkomen uitstulpingen, en zorgen er zo voor dat de balletjes dieper in de huid gedrukt worden.

Het zou genoeg moeten zijn om de balletjes voor 5 - 30 minuten op hun plaats te houden.

Een vergelijkbare methode wordt soms gebruikt voor oor-acupunctuur. Kleine zaadjes worden dan op het oor geplakt.

[Naar boven]


Je zou ook geïnteresseerd kunnen zijn in deze boeken over acupressuur bij Bol.com:

Productafbeelding

Compleet handboek acupressuur
De energiestroom van het lichaam activeren - de zelfhelende krachten stimuleren - uw gezondheid verbeteren - veel voorkomende klachten verlichten
door Dr. Astrid Waskowiak & Dr. Bernard C. Kolster

Praktisch handboek en naslagwerk om zelf acupressuur te kunnen toepassen. Met duidelijke kleurenfoto's, illustraties en schema's.
Productafbeelding

Vingertoptips 2
Gezond met acupressuur
door dr. Hans Ewald

Acupressuur voor verschillende lichamelijke en emotionele problemen.
Productafbeelding

Klop je gezond met EFT
Blokkades opheffen en pijnvrij worden met EFT-klopacupressuur
door Horst Benesch

Een simpele vorm van acupressuur, gericht op het oplossen van emotionele problemen, en lichamelijke problemen met een emotionele oorzaak.

Meer aanbevolen boeken