Eclectic Energies

Kako primjenjivati akupresuru?

Akupresurne tehnike, što rade, kako ih primijeniti i kako osjećate učinke.


Što je akupresura

Akupresura je tehnika povezana s akupunkturom, u kojoj se energije tijela reguliraju manipuliranjem točaka na tijelu. Ovo ima učinak na emocije, napetosti i fizička stanja.

Te točke se uobičajeno nazivaju "akupunkturne točke", "točke pritiska", "akutočje" ili "akupresurne točke".


Tehnike akupresure: točke pritiska i redukcije

Dva su načina na koje se akupresurne točke manipuliraju: pritiskanjem (pojačavanjem) i redukcijom. Većina je vjerojatno upoznata s prvom, ali ne s drugom metodom.

pressing an acupressure point (SI-5)Za pritisak na točke, koristi nešto tupo. Obično se prsti koriste za pritisak, ali primjetio sam da su za mnoge točke prsti možda predebeli, pa bi stoga trebao pritiskati prilično dugo i čvrsto. Idealno bi bilo nešto između tri do četiri milimetra široko, kao (preporučljivo) gumica za brisanje koja se nalazi na drugoj strani olovke. Neke točke moguće je pritiskati noktom.

Pritiskanje točaka na kraće od pola sekunde već može imati primjetan učinak. Stoga za samo isprobavanje točke možeš pritisnuti samo kratko. Ipak, kako bi dobio potpun učinak, pritisak bi trebao biti primjenjen barem pola minute, ali preporučljivo duže. Jedna do dvije minute bi trebale biti dovoljne.

Za redukciju točke, okreći prst preko nje u smjeru obrnutom od kazaljke na satu, također jednu do dvije minute. (Što se događa kad to učiniš objašnjeno je u "Što donosi manipulacija točkama"). Klikanje na slike točaka koje treba reducirati prikazuje video koji pokazuje kako se to izvodi (ponovno klikanje zaustavlja video).

Mislim da je dobra ideja ne upasti u naviku odrade istih točaka svaki dan. Radi ih kad osjećaš da ti trebaju, nemoj raditi previše. Obrati pažnju na to kakve učinke točke imaju na tebe.

Ako si oslabljen (od starosti, bolesti ili čega god), pobrini se da ne reduciraš točke više nego što je nužno. Možeš također dodatno pritiskati ove točke nekoliko sekundi.

Uradi određenu točku s obje strane tijela.

[Vrh stranice]

Osjećanje ima li učinka

Kad ne osjećaš nikakve učinke od pritiskanja točaka, više stvari može biti uzrokom.

Možda ne pritišćeš precizno na tu točku (akupunkturne točke su promjera otprilike 0.5 mm, pa ćeš stoga trebati biti precizan). Isprobaj različite točke oko lokacije koju si prvu isprobao.

Ne bi trebao pritiskati lagano, ali ne bi se trebao niti ozlijediti. Također, nemoj pritiskati samo nekoliko sekundi (iako ako si vrlo osjetljiv možda osjetiš učinke već tada).

Kako bih osjetio da li akupresura djeluje (znajući da je lokacija točke točna), ja obično osjetim što se događa u mom licu. Gotovo sve točke na listi na ovoj web stranici imaju neki učinak ovdje. Mnoge od točaka također imaju neke suptilne učinke na kvalitetu vida. Možda ćeš vidjeti jasnije ili s više boja. Meditacija će razviti tvoju sposobnost da osjećaš učinke.

Ako prilično često upotrebljavaš jednu točku, ili ako ne trebaš točku, učinci mogu biti vrlo mali ili neprimjetni.

Ako si napet, možda ne osjetiš puno, iako ćeš obično postati manje napet koristeći tehnike s ovih web stranica.

[Vrh stranice]

Korištenje informacija iz drugih izvora ("cun")

Kako bi bio u stanju koristiti informacije iz drugih izvora o lociranju točaka, trebat ćeš znati što je "cun".

1 cun = 1 thumb width"CSun" je standardna jedinica mjere za tijelo koja se koristi u akupunkturi. Budući da svačije tijelo ima različite dimenzije, definirana je prema osobi čije se tijelo tretira.

1 cun = širina palca, u sredini, na prijevoju
3 cun = kombinirana širina četiri prsta, na razini prvog zgloba malog prsta iznad dlana
12 cun = udaljenost između prijevoja lakta i prijevoja zgloba.

[Vrh stranice]

Što manipulacija točaka donosi

Akupunkturne točke mogu se manipulirati na razne načine. Da pojednostavne, knjige o akupresuri obično spominju samo pritiskanje točaka.

Ako si ikada vidio praktičara akupunkture, možda si primjetio da će on okretati igle nakon što ih umetne, ili raditi druge manipulacije. Praktičari akupunkture također primjenjuju toplinu paljenjen tvari zvane "moxa" ili koristeći laser, ili aplicirajući električne struje.

Jednostavnim pritiskanjem točke, ti ju pojačavaš. Time ti povećavaš energiju u područjima na koja ta točka utječe. Reduciranje točke je zapravo nije obrnuto od pojačavanja. Redukcijom otklanjaš blokade energije. Blokada se može osjetiti kao tenzija, bol ili toplina. Energija se tamo akumulira, a ona se počinje opet kretati nakon otklanjanja blokade. Tako ako reduciraš točku nakon što si ju pojačao, dobivaš pojačanje i uklanjanje energetske blokade.

U akupresuri, možeš reducirati točku kontinualnim kretanjem prsta preko nje u smjeru obrnutom od smjera kazaljke na satu. Praktičar akupunkture će okrenuti igli odmah nakon umetanja.

Također je moguće aplicirati toplinu na točku kako bi se ugrijala. Ovo je napredna tehnika koja može ozlijediti tvoj energetski sitem, stoga je najbolje da je se kloniš.

[Vrh stranice]

Zašto ne bi trebao upotrebljavati igle

Što se tiče upotrebe igala, pokušao sam to, ali su me i jedan praktičar i iscjelitelj odgovorili od njihovog korištenja. Praktičar akupunkture je mislio da je to opasno jer možeš oštetiti tkivo, i teško jer ne možeš sam tako dobro pristupiti točkama. Možeš oštetiti krvne žile, živce, tetive i kosti, što sve može biti prilično bolno. Na prsima ili ramenima, možeš probiti pluća.

Na energetskom nivou, strah koji dolazi od samostalnog korištenja igle može naštetiti prvoj čakri. Ovo može pogoršati tvoje probleme.

Korištenje igala amaterski možda čak nije ni legalno.

Ja sam shvatio da jasnije osjećam što se događa u mojem tijelu uslijed akupresure nego uslijed akupunkture, bilo da ju je izvodio licencirani praktičar akupunkture ili ja sam.

[Vrh stranice]

Korištenje loptica i trake

Smislio sam siguran i efektivan način za pritiskanje akupunkturnih točaka kroz produženi vremenski period. Ja koristim ljepljivu traku za upotrebu na koži kako bih pritisnuo kuglager loptice na točkama. To ne funkcionira sa svim točkama (npr. ne djeluje dobro na ST-36, točki ispod koljena), ali za mnoge je prilično dobro.

point LU-9 pressed using ball and tapeTe metalne loptice koje koristim su promjera 4 mm i ja stavljam najlonske prstenove (također kupljene u trgovini s alatima) preko njiih kako bih stvorio veću površinu za traku. Unutrašnji promjer najlonskih prstenova bi trebao biti 3 mm. Možda možeš koristiti uobičajenije metalne prstenove, ali zbog nekog neodređenog razloga ja preferiram najlonsku vrstu. Prstenovi zaustavljaju izbočenja i tako pritišću lopticu malo dublje u kožu.

Držanje loptice između 5 i 30 minuta na položaju bi trebalo biti dovoljno.

Slična metoda se ponekad koristi za akupunkturu uha. Male se sjemenke tada stave na uho.

[Vrh stranice]