Eclectic Energies
This page is also available in your preferred language English.
 

Uvod u čakre

Što su čakre i njihova psihološka svojstva

Čakre su centri energije, smješteni po središtu tijela. Ima ih sedam i one upravljaju našim psihološkim svojstvima. Čakre smještene na donjem dijelu našeg tijela su naša instinktivna strana, više su naša mentalna strana.

Čakre na sredinjoj liniji tijela Čakre mogu imati različite nivoe aktivnosti. Kad su "otvorene", onda se smatraju operativnima na normalan način.

Idealno, sve čakre bi doprinosile našem biću. Naši instinkti bi radili zajedno s našim osjećajima i mišljenjem. Ipak, ovo obično nije slučaj. Neke čakre nisu dovoljno otvorene (manje su aktivne), i da kompenziraju, druge čakre su previše aktivne. Idealno stanje je kad su čakre balansirane. Da saznaš koje je stanje tvojih čakri, uradi čakra test.

Postoji puno tehnika za balansiranje čakri. Uglavnom se koriste tehnike za otvaranje čakri. Nema smisla pokušati previše aktivne čakre učiniti manje aktivnima, jer one kompenziraju za druge čakre. Kako bi obnovile kompenzaciju, bile bi previše aktivne ponovno u vrlo kratkom roku. Kako bi ih se spriječilo u kompenziranju, čakre za koje one kompenziraju moraju biti otvorene. Vidi tehnike za otvaranje čakri.


. 1 - Korijenska čakra

Korijenska čakra ima veze s fizičkim bivanjem i osjećajem 'kao kod kuće' u situacijama. Ako je otvorena, osjećaš se uzemljeno, stabilno i sigurno. Nisi bezrazložno nepovjerljiv. Osjećaš se prisutno u sada i ovdje i povezan sa svojim fizičkim tijelom. Osjećaš da imaš dovoljno teritorija.

Ako imaš tendenciju da budeš strašljiv ili nervozan, tvoja korijenska čakra je vjerojatno premalo aktivna. Lako bi se mogao osjećati nedobrodošlim.

Ako je ova čakra previše aktivna, mogao bi biti previše materijalističan i pohlepan. Vjerojatno si opsjednut s bivanjem u sigurnosti i protiviš se promjeni.


. 2 - Sakralna čakra

Sakralna čakra ima veze s osjećajem i seksualnošću. Kad je otvorena, tvoji osjećaji slobodno teku i izraženi su bez da si previše emocionalan. Otvoren si intimnosti i možeš biti strastven i životan. Nemaš problema u odnošenju sa svojom seksualnošću.

Ako imaš tendenciju biti ukočen i ne-emocionalan ili imati "pokeraško lice" (bezizražajno, op.prev.), sakralna čakra ti je premalo aktivna. Nisi baš otvoren ljudima.

Ako je ova čakra previše aktivna, imaš tendenciju biti emocionalan svo vrijeme. Osjećat ćeš se emocionalno vezanim za ljude i možeš biti vrlo seksualan.


. 3 - Čakra pupka

Pupčana čakra ima veze s potvrđivanjem sebe u grupi. Kad je otvorena, imaš osjećaj kontrole i imaš dovoljno samopouzdanja.

Kad je čakra pupka premalo aktivna, imaš tendenciju biti pasivan i neodlučan. Vjerojatno si plah i ne dobivaš ono što želiš.

Ako je ova čakra premalo aktivna, dominantan si i vjerojatno čak i agresivan.


. 4 - Srčana čakra

Srčana čakra ima veze s ljubavlju, ljubaznošću i privrženošću. Kad je otvorena, ti si suosjećajan i prijateljski, i radiš u skladnim odnosima.

Kad ti je srčana čakra premalo aktivna, hladan si i udaljen.

Ako je ova čakra previše aktivna, ti gušiš ljude svojom ljubavlju i tvoja ljubav vjerojatno ima prilično sebične razloge.


. 5 - Grlena čakra

Grlena čakra ima veze sa samoizražajem i govorenjem. Kad je otvorena, nemaš problema s izražavanjem i možda to činiš i kao umjetnik.

Kad je ova čakra premalo aktivna, imaš tendenciju ne govoriti baš i vjerojatno si introvertiran i sramežljiv. Ne-govorenje istine može blokirati ovu čakru.

Ako je ova čakra previše aktivna, imaš tendenciju previše govoriti, uglavnom da bi dominirao i držao ljude na distanci. Loš si slušatelj ako je ovo slučaj.


. 6 - Čakra trećeg oka

Čakra trećeg oka ima veze s uvidom i vizualizacijom. Kad je otvorena, imaš dobru intuiciju. Mogao bi imati tendenciju da maštaš.

Ako je premalo aktivna, nisi baš dobar u samostalnom mišljenju, i mogao bi imati tendenciju da se oslanjaš na autoritete. Mogao bi biti rigidan u svojem mišljenju, oslanjajući se previše na vjerovanja. Mogao bi čak biti lako zbunjiv.

Ako je ova čakra previše aktivna, možda previše živiš u svijetu mašte. U pretjeranim slučajevima moguće su halucinacije.


. 7 - Krunska čakra

Krunska čakra ima veze s mudrosti i bivanjem u jedinstvu sa svijetom. Kad je ova čakra otvorena, ti si bez predrasuda i vrlo svjestan svijeta i sebe.

Ako je premalo aktivna, nisi previše svjestan duhovnosti. Vjerojatno si vrlo rigidan u svojem mišljenju.

Ako je ova čakra previše aktivna, ti vjerojatno intelektualiziraš stvari previše. Mogao bi biti ovisan o duhovnosti i vjerojatno zanemaruješ potrebe svojeg tijela.