Eclectic Energies
This page is also available in your preferred language English.
 

Introductie tot de chakra's

Wat de chakra's zijn, en hun eigenschappen.

Chakra's zijn centra van energie, die zich op de middenlijn van het lichaam bevinden. Er zijn er zeven van, en ze besturen onze psychologische eigenschappen. De chakra's die zich op het onderste gedeelte van ons lichaam bevinden zijn onze instinctuele kant, de hoogste zijn onze mentale kant.

Chakra's op de middenlijn van het lichaam De chakra's kunnen verschillende niveaus van activiteit hebben. Wanneer ze "open" zijn, worden ze beschouwd als dat ze op een normale manier te functioneren.

In het ideale geval zouden alle chakra's bijdragen aan ons wezen. Onze instincten zouden samenwerken met onze gevoelens en denken. Dit is echter gewoonlijk niet het geval. Sommige chakra's zijn niet open genoeg (die zijn onderactief), en om daarvoor te compenseren zijn andere chakra's overactief. De ideale staat is die waarbij de chakra's in balans zijn. Doe, om de staat van je chakra's uit te vinden, de chakra test.

Er bestaan allerlei technieken om de chakra's in balans te brengen. Meestal worden technieken gebruikt om de chakra's te openen. Het heeft niet zoveel zin om te proberen overactieve chakra's minder actief te maken, omdat die compenseren voor andere chakra's. Om die compensatie te herstellen zouden ze in korte tijd weer overactief zijn. Om te voorkomen dat ze gaan compenseren, is het nodig om de chakra's waarvoor ze dat doen te openen. Zie de technieken om chakra's te openen.


. 1 - Wortelchakra

De Wortelchakra heeft te maken met fysiek er zijn, en je thuisvoelen in situaties. Als deze open is, voel je je geaard, stabiel en veilig. Je zult niet onnodig mensen wantrouwen. Je voelt je aanwezig in het hier en nu, en verbonden met je fysieke lichaam. Je hebt het gevoel voldoende territorium te hebben.

Als je geneigd bent om je bang of nerveus te voelen, is je Wortelchakra waarschijnlijk onderactief. Je zult je gemakkelijk onwelkom voelen.

Als deze chakra overactief is, kun je bijzonder materialistisch en hebzuchtig zijn. Je hebt waarschijnlijk een obsessie voor je veilig voelen, en je gaat verandering tegen.


. 2 - Sacraalchakra

De Sacraalchakra heeft te maken met gevoelens en seksualiteit. Wanneer deze open is, stromen je gevoelens vrijelijk, en worden deze uitgedrukt zonder overemotioneel te zijn. Je bent open voor intimiteit, en je kunt gepassioneerd en levendig zijn. Je hebt geen problemen met het omgaan met je seksualiteit.

Als je geneigd bent om stijf en onemotioneel te zijn, of als je een "pokerface" hebt, dan is de Sacraalchakra onderactief. Je bent dan niet erg open naar mensen toe.

Als deze chakra overactief is, ben je geneigd om altijd emotioneel te zijn. Je zult je emotioneel gehecht voelen aan mensen, en je kunt erg seksueel zijn.


. 3 - Navelchakra

De Navelchakra heeft te maken met je doen gelden in een groep. Wanneer deze open is, voel je dat je controle hebt, en je voldoende zelfwaardering hebt.

Wanneer de Navelchakra onderactief is, ben je geneigd naar passiviteit en besluiteloosheid. Je bent waarschijnlijk timide en krijgt niet wat je wilt.

Als deze chakra overactief is, ben je dominerend en mogelijk zelfs agressief.


. 4 - Hartchakra

De Hartchakra heeft te maken met liefde, aardig zijn en affectie. Wanneer deze open is, heb je compassie en ben je vriendelijk, en werk je aan harmonieuze relaties.

Wanneer je Hartchakra onderactief is, ben je koel en afstandelijk.

Als deze chakra overactief is, kun je mensen met je liefde verstikken, en zou je liefde wel eens tamelijk zelfzuchtige redenen kunnen hebben.


. 5 - Keelchakra

De Keelchakra heeft te maken met zelfexpressie en praten. Wanneer deze open is, heb je geen problemen met het jezelf uitdrukken, en zou je dat ook op een artistieke manier kunnen doen.

Wanneer deze chakra onderactief is, ben je geneigd niet veel te spreken, en ben je waarschijnlijk introvert en verlegen. Niet de waarheid spreken kan deze chakra sluiten.

Als deze chakra overactief is, ben je geneigd teveel te spreken, gewoonlijk om mensen te domineren en op een afstand te houden. Je bent dan ook een slecht luisteraar.


. 6 - Derde oog-chakra

De Derde oog-chakra heeft te maken met inzicht en visualisatie. Wanneer deze open is, heb je een goede intuïtie. Je kunt geneigd zijn om te fantaseren.

Als deze onderactief is, ben je niet goed in het voor jezelf denken, en zou je geneigd kunnen zijn om veel op autoriteiten te vertrouwen. Je kunt rigide zijn in je denken, en teveel op geloof vertrouwen. Je zou zelfs gemakkelijk in de war kunnen raken.

Als deze chakra overactief is, zou je wel eens teveel in een fantasiewereld kunnen leven. In buitensporige gevallen zijn hallucinaties mogelijk.


. 7 - Kruinchakra

De Kruinchakra heeft te maken met wijsheid, en een zijn met de wereld. Wanneer deze chakra open is, ben je onbevooroordeeld en sterk gewaar van de wereld en jezelf.

Als deze onderactief is, ben je niet bijzonder bewust van spiritualiteit. Je bent waarschijnlijk tamelijk rigide in je denken.

Als deze chakra overactief is, intellectualiseer je dingen waarschijnlijk teveel. Je zou verslaafd kunnen zijn aan spiritualiteit, en je zou je lichamelijke behoeften kunnen negeren.


Je zou ook geïnteresseerd kunnen zijn in deze boeken over chakra's bij Bol.com:

Productafbeelding

Chakra werkboek
Het chakrasysteem als sleutel tot kennis en geestelijke groei
door Anodea Judith

Het wezen en functioneren van de chakra's, en meditaties en oefeningen om ze te openen.
Productafbeelding

De lichtkracht van chakra's met DVD
Een visionaire reis naar je innerlijke wereld
door Anodea Judith

Introductie over de chakra's. Boekje met schitterende DVD.
Productafbeelding

Chakra's voor beginners
Een algemene introductie om uw energiestromen in balans te brengen
door David Pond

Gedetailleerde introductie tot de chakra's. Met meditaties en visualisatie oefeningen voor het openen en balanceren van de chakra's.
Productafbeelding

Handboek chakrapsychologie
Zelfverwerkelijking in zeven stappen
door Anodea Judith

Psychologische aspecten van de chakra's. Met een bespreking van Lowen's karaktertypen.

Meer aanbevolen boeken