Eclectic Energies
This page is also available in your preferred language English.
 

Rad s čakrama

Neke preporuke za rad s vlastitim čakrama

Općenito se smatra najboljim otvarati čakre od donjih prema gornjima. Stoga se pobrini da ti je prvo korijenska čakra otvorena i potom nastavi prema sakralnoj čakri, zatim pupčanoj, srčanoj, grlenoj, trećem oku i napokon krunskoj čakri.

Korijenska čakra je osnova. Kad je korijenska čakra otvorena, ustanju si osjećati se sigurno i dobrodošlo. Kad otvoriš ovu čakru, osjećat ćeš da imaš prostora.
Samo kad se budeš osjećao siguno i dobrodošlo, u stanju si izraziti osjećaje i seksualnost na prikladan način, što je domena sakralne čakre. Ovo je obično kontakt s jednom po jednom osobom. Osjećaji ti daju ideju o onome što želiš i kad si svjestan toga, možeš otvoriti pupčanu čakru, potvrditi svoje želje, odlučivati o njima. Ovo potvrđivanje je nešto što se događa među ljudima, u grupama, u društvenim situacijama. Kad si u stanju baviti se društvenim situacijama, možeš graditi osjećajne veze, što je domena srčane čakre. To ublažava agresiju pupčane čakre. Kad su odnosi formirani, možeš se izgraditi, putem grlene čakre. Ovo je također temelj mišljenja, što uvid čini mogućim, otvarajući čakru trećeg oka. Kad su sve ove čakre otvorene, spreman si za krunsku čakru, da razviješ mudrost, samosvijest i svjesnost cjeline.

Koliko vremena trebaš provesti na svakoj od čakri je nešto što trebaš saznati sam za sebe. Budi svjestan kako se osjećaš i što radiš i što ne radiš. Primjeti trebaš li zaista otvoriti određene čakre i možeš li održati one više. To je vjerojatno višegodišnji proces, ako ne i proces desetljeća, iako ćeš odmah uživati u dobrobitima. Neće uvijek biti nužno da rigidno pratiš red čakri, dok god si svjestan što se s tobom događa.

Test za čakre može ti pomoći da odrediš koje ćeš trebati otvoriti. Ipak, nemoj se oslanjati samo na ovo, već čitaj o čakrama u drugim kontekstima.

Uglavnom je to stvar svjesnosti svojeg stanja. Kako bi razvio ovu svjesnost, dobra je ideja meditirati. To također pomaže balansiranju čakri i posebno je od pomoći kada imaš previše aktivne čakre. Vipasana i zen meditacija su posebno preporučene.