Eclectic Energies
This page is also available in your preferred language English.
 

Tehnike za otvaranje korijenske čakre

Korištenje tijela i njegovo osvještavanje

Korijenska čakra, budući da je prva čakra, je najviše fizička. Ovo znači da će bilo koja aktivnost koja ti povećava svjesnost tijela osnažiti ovu čakru.

Ovo se posebno odnosi na fizičku aktivnost. Moguće je baviti se sportom, borilačkim vještinama, hodanjem, yogom, Tai Chijem, sve to pomaže. Ali također čišćenje kuće, ručno pranje suđa i čišćenje auta. Važno je ne raditi stvari koje te čine neosjetljivim na bol i ne raditi previše. Iscrpljivanje jednostavno nije dobro.

Zen meditacija je aktivnost koja se čini da je u suprotnosti s fizičkim, ali zapravo nije. Ona može osobu prilično osvjestiti o tijelu.


Uzemljavanje

Korijenska čakra je posebno u odnosu s tlom. Izrazi kao "Budi na čvrstom tlu" i "Ponovno oslanjanje na vlastite noge" predstavljaju dobru konekciju i otvorenu korijensku čakru. "Izgubiti tlo" i "Biti sasiječen u nogama" predstavlja zatvorenu (ili gotovo zatvorenu) korijensku čakru. Kada ti je korijenska čakra previše zatvorena, možeš možda zaista i osjetiti da ti se ne čini da ti stopala zaista dodiruju tlo.

Ovo je vježba za jačanje ove povezanosti s tlom.

Stani uspravno i opušteno.
Namjesti stopala u razmaku širine ramena.
Malo savij koljena.
Svoj kuk postavi malo naprijed.
Drži tijelo u balansu, tako da ti je težina ravnomjerno raspoređena po tabanima.
Neka tvoja težina potone prema dolje.

Budi u ovom položaju više minuta.


Stiskanje mišića stražnjice

Stiskanjem mišića koji su između anusa i genitalija, korijenska čakra biva stimulirana. Pri svakom izdahu, stisni ove mišiće uvlačeći ih, pri svakom izdahu, otpusti. Radi ovo nekoliko minuta.

Ovo je moguće raditi pri sjedenju, stajanju ili hodanju.