Eclectic Energies
This page is also available in your preferred language English.
 

Energetske vježbe

Ove vježbe su namijenjene povećavanju toka energije kroz tijelo. Uglavnom su to vježbe rastezanja za akupunkturne meridijane i kralježnicu.

Budući da je ovaj set vježbi lagan i ne zahtjeva puno vremena, idealan je za započinjanje dana. Ako nisi navikao raditi vježbe ujutro, možda primjetiš da te razbuđuju bolje nego šalica kave. To te čini da se osjećaš čišće i mirnije, i sposobnije za suočavanje s izazovima.

Za sve vježbe: drži svoje tijelo što opuštenijim i diši iz trbuha. Radi ih za lijevu i desnu stranu tijela.

Fleksibilizacijska procedura za stopala

Ova vježba čini tvoje mišiće opuštenima i mekanima, budući da se stimulira više akupunkturnih točaka koje daju ovaj efekt. Kako ostatak vježbi lakše teče kada su mišići u boljem stanju, ova je savršena za početak.

Radi ovo sjedeći na nečemu niskom, na krevetu, na primjer.

 1. Stavi donji dio svoje lijeve noge na svoje suprotno koljeno. Drži ga lijevom rukom stavljajući ruku preko gležnja, s palcem preko Ahilejeve tetive. (Nemoj pritiskati palac u prostor između tetive i zgloba.)
  Drži taban svojom desnom rukom stavljajući ruku preko loptice.
  Sada rotiraj stopalo svojom desnom rukom otprilike 20 puta. Okreći u oba smjera i drži stopalo opuštenim.
 2. drži svoje lijevo stopalo pri vrhu svojom lijevom rukom. Drži sve prste svojom desnom rukom, stavljajući prste na vrh, palac oko susjednog prsta i gornji dio dlana ispod nožnih prstiju. Rotiraj prste, u oba smjera, oko 20 puta. Opet, neka ti je stopalo opušteno.

Ponovi s desnom nogom.


Vježbe koje se rade sjedeći prekriženih nogu

Budući da su ove vježbe prilično lagane za raditi, dobre su za početak seta.

Sjedi prekriženih nogu na prostirci na podu ili na krevetu.

 1. Drži svoje zglobove svojim rukama, i polako savij svoja leđa naprijed i nazad.
  Uradi to 4-10 puta.
 2. Sjedi tako da ti je donji dio nogu ispod tebe, s bedrima na tvojim petama. Polako savij svoja leđa naprijed i nazad, držeći ruke na koljenima.
  Uradi to 4-10 puta.
 3. Savij svoje prste i stavi ih iza svog vrata. Naizmjenično pomiči svoj gornji dio leđa u strane, lijevo i desno. Neka ti lakat zamalo dira tlo na svakoj strani.
  Uradi to 4-10 puta.
 4. Okreni glavu i pogledaj iza, preko svog ramena.
  Uradi ovo dvaput na obje strane.
 5. Nježno povlači svoje uši sa svih strana.
  Budući da uši sadrže akupunkturne točke koje su povezane s cijelim tijelom, dobra je ideja poboljšati njihovu povezanost pomoću ove vježbe.


Vježbe koje se rade sjedeći

Za otvaranje meridijana u nogama.

Sjedi na krevet ili prostirku sa svojim nogama ispravljenim. Naizmjenično okreći oba svoja stopala desno i lijevo. Okreći dovoljno daleko da ti rubovi stopala dodiruju površinu.
Radi otprilike 1 minutu.


Vježbe koje se rade stojeći.

Za dodatno razbuđvanje.

Podigni se na noge i stoj s paralelnim stopalima i međusobno udaljenima za dužinu ramena. Koljena ne smiju biti zaključana (stisnuta, op. Prev.), nego lagano savijena i opuštena, tako da energija može nesmetano teći.

 1. Hodaj u mjestu, naizmjenično stajući na prste svakog stopala. Pomiči suprotnu ruku naprijed, kao da hodaš.
  Radi 10-20 puta.
 2. Pomiči samo svoja ramena u krug, gore, prema leđima, prema dolje, naprijed.
  Uradi to 4-10 puta.
 3. Okreći ruke, kao vjetrenjača, ispred sebe.
  Uradi to 4-10 puta.
 4. Okreni svoju ruku na stranu, držeći drugom rukom mišić koji je netom ispod pazuha.
  Radi s obje ruke, 4-10 puta.
 5. Blago rastegni jednu ruku gore i jednu dolje.
  Gornju ruku tako da je dlan usmjeren prema gore, prsti usmjereni prema suprotnoj strani, donju ruku s dlanom usmjerenim dolje, prstiju usmjerenih prema naprijed.
  Drži tako jednu ili dvije sekunde, onda polako i opušteno promijeni položaje dlanova usmjeravajući ih jedan prema drugome.
  Uradi to 4-10 puta.
 6. Stavi svoje ruke na svoje kukove i okreći svoju stražnjicu u krug, pokrećući ju prema naprijed, onda prema desno, unatrag, ulijevo, naprijed i tako dalje. Također okreći u smjeru suprotnom od kazaljke na satu.
  Uradi to 4-10 puta.
 7. Neka ti ruke vise sa strana i okreni svoj gornji dio leđa prema lijevo, prema desno i tako dalje. Drži ruke i gornji dio tijela opušteno, kreći se iz svojih kukofva.
  Radi 10-20 puta.
 8. Stavi svoju petu na stol ili sjedalicu da rastegneš stražnji dio svoje noge. Polegni svoje ruke kraj koljena da blago rastegneš još malo više.