Eclectic Energies

Uvod u mudre

Što su mudre i kako ih koristiti.

Mudre su položaji tijela koji imaju neku vrstu utjecaja na energije tijela ili na tvoje raspoloženje. Uglavnom se ruke i prsti drže u nekom položaju, ali cijelo tijelo može biti dio mudre također.

Gyan mudraNajpoznatije mudre su vjerojatno one koje izvode tijekom meditiranja. Osoba sjedi u položaju lotosa (ili prekriženih nogu) i ili stavlja svoje ruke na koljena, spojenih vrhova palčeva i kažiprsta, ili u krilo, pri čemu su prsti desne ruke položeni u lijevi dlan. Ali također je i kršćansko križanje prstiju za molitvu mudra, kao što je i "Namaste", indijska gesta pozdravljanja (koja se također koristi tijekom molitve), gdje se ruke drže ispred prsa, pri čemu se dlanovi dodiruju.

Križanje ruku stavlja pažnju osobe unutra, otvarajući pritom srce. Indijska gesta pozdravljanja stavlja osobu u raspoloženje poštovanja.

Hakini mudraNeke mudre mnogi ljudi spontano izvode, kao Hakini mudru, gdje se vrhovi svih prstiju desne ruke dodiruju s odgovarajućim vrhovima prstiju lijeve.

Mudre se na Istoku koriste tisućama godina, posebno u Budizmu. Kipovi Buddhe često imaju ruke u određenim pozicijama. One su se koristile kao duhovne prakse (i još se koriste), kao način na putu prosvjetljenja.

Također, one se također koriste za fizička oboljenja.

Korištenje mudri

Za korištenje mudre, drži ju barem nekoliko minuta. Obično je efektivnije da ih se drži malo duže, oko 15 minuta ili sl. Možeš to vrijeme razdijeliti kroz cijeli dan, a možeš ga također učiniti dijelom meditacije.

Drži položaje prstiju s objema rukama u isto vrijeme. Ovo će imati snažniji učinak nego da izvodite mudru sa samo jednom rukom.

Neke mudre su dovoljno jednostavne tako da ih čak možete izvoditi sa svojim rukama u džepovima, kao što je set od četiri mudre. Njih možete raditi bilo gdje kada osjećate da ih trebate, bez privlačenja pažnje.