Eclectic Energies

Taichi Chuan voor gezondheid en zelfontwikkeling

Wat Taichi doen oplevert en hoe het te leren. Een aantal video's om Taichi van te leren en aanbevolen boeken.


Taichi Chuan is een vechtkunst, die de meeste mensen vooral beoefenen voor hun gezondheid en zelfontwikkeling, en niet zozeer om te vechten. De serie bewegingen die de basis is van Taichi (de "vorm"), wordt meestal op een langzame en ontspannen manier uitgevoerd. Dat langzame helpt om te focussen op de bewegingen en op je lichaam zelf. De ontspannen staat bevordert het stromen van energie.

Op de video's hieronder kun je zien hoe de Taichi-vorm gaat.

Om de focus op het lichaam te bevorderen, en om de bewegingen optimaal uit te voeren, wordt er bij Taichi gefocust op het punt in het lichaam dat de Dantian genoemd wordt, in de onderste helft van de buik. Dit ondersteunt ook het stromen van energie.

Taichi kan helpen bij het ontwikkelen van meer ontspanning en gronding. Het regelmatig doen zorgt dat je een goed gevoel voor balans ontwikkeld. Bij een bejaarde leeftijd kan dat helpen voorkomen dat je valt, wat je heup zou kunnen breken. De ontspanning maakt het gemakkelijker om jezelf te voelen, het maakt je kalmer en meer op je gemak, en het kan je gezondheid verbeteren. Het helpt verder om je meer bewust te worden van wat er gaande is in je lichaam.

Cheng Man-Ching's Taichi-vorm

Een Taichi-vorm die korter dan normaal is, is ontwikkeld door Cheng Man-Ching. Traditioneel neemt het doen van de Taichi-vorm meer dan 20 minuten in beslag. Hij heeft een kortere versie gemaakt, die in ongeveer een derde van die tijd te doen is. Dat maakt deze gemakkelijker om te leren terwijl alle bewegingen er toch inzitten.

Cheng Man-Ching's Taichi-vorm wordt ook wel de "37 vormen" of de "37 houdingen" genoemd. Een aantal van de video's hieronder laten oude films met Cheng Man-Ching zien, terwijl hij zijn vorm uitvoert.

De Taichi-vorm leren

Je zou een Taichi-cursus kunnen zoeken, en de vorm leren van een leraar in een groep, of je kunt deze zelf leren. Hoe je het ook doet, het zal waarschijnlijk wel even wat tijd kosten voordat je de vorm in zijn geheel kent. Een goede aanpak is om het stap voor stap te leren, en regelmatig te oefenen, dagelijks als het enigszins mogelijk is.

Met de video's hier, en één of meer geschikte boeken, is het zeker mogelijk om de vorm zelf te leren. Om dit te doen, kun je bijvoorbeeld telkens een enkele stap van de bewegingen bestuderen op de video's, of in een boek, om uit te vinden hoe deze te doen, en deze vervolgens zelf te proberen. Controleer daarna of je het min of meer goed gedaan hebt, en blijf de bewegingen enige tijd oefenen. Start bij het begin van de vorm, en ga verder op wat je reeds kent, zodat je altijd een serie opeenvolgende bewegingen kunt oefenen.

Nadat je nieuwe bewegingen geleerd hebt, is het een goed idee om ze dagelijks te blijven oefenen, zonder direct andere stappen erbij te leren, bijvoorbeeld voor een week. Als je het gevoel hebt dat je bewegingen niet goed genoeg kent, zou je ze nog eens op de video's kunnen bekijken. Als het allemaal enigszins goed gaat, kun je dan een nieuwe stap toevoegen.

Als het leren van bewegingen voor jou anders werkt, doe het dan op je eigen manier.

Video's met Cheng Man-Ching's 37 vormen

Deze video's laten alle dezelfde Taichi-vorm zien, vanuit verschillende hoeken en door verschillende mensen. De eerste drie video's laten Cheng Man-Ching zien, met verschillende leeftijden.

Boeken over Cheng Man-Ching's 37 vormen Taichi

Om de details goed te krijgen, kunnen beschrijvingen in boeken handig zijn.

In "Master Cheng's New Method Of Tai Chi Self-Cultivation" (engelstalig) kun je de vorm bestuderen door middel van foto's, beschijvingen en voetdiagrammen. De voetdiagrammen laten zien hoe je gewicht over je voeten te verspreiden, en natuurlijk hoe je voeten te positioneren, en waarheen ze te bewegen.

In "Dertien Verhandelingen Over T'ai Chi Ch'uan" staan duidelijke foto's en beschrijvingen voor het doen van de vorm. Er staat in beschreven hoe de bewegingen bedoeld zijn om tegen bepaalde aanvallen te verdedigen. In het eerder genoemde boek staat echter in meer detail hoe de vorm te doen.

Je zou ook geïnteresseerd kunnen zijn in deze boeken over Taichi en oefeningen bij Bol.com:

Dertien Verhandelingen Over T'ai Chi Ch'uan, door Cheng Man-Ch'ing

* Principes van het doen van Taichi, en beschrijvingen met duidelijke foto's voor het doen van de vorm.
Master Cheng's New Method Of Tai Chi Self-Cultivation, door Cheng Man-Ch'ing

* Hoe Taichi te doen. Met foto's, beschrijvingen en voetdiagrammen van de vorm.
Tai-Chi, door Kim Davies

* Hoe Taichi en gerelateerde oefeningen te doen. Met veel kleurenfoto's bij de uitleg. De vorm is die van Cheng Man-Ching.