Eclectic Energies

Het centrum van het lichaam - de Dantian

Het energie centrum van het lichaam heeft een aantal eigenschappen die het belangrijk maken voor het omgaan met energie en gevoelens.

Dit centrum is bekend in verscheidene tradities. In Chinese Qigong heet het de Dantian, de Japanse naam is Hara, en in de Soefi traditie en de Diamond Approach is het bekend als de Kath. Omdat de naam Dantian het vaakst gebruikt lijkt te worden, zal ik verder aan dit centrum refereren met deze naam.

Locatie

De locatie van de Dantian is in de onderbuik, 1½ duimbreedte onder de navel, 2 tot 3 duimbreedten naar binnen.

Het hele lichaam voelen

Wanneer je je aandacht op de Dantian focust, kun je tegelijkertijd je gehele lichaam voelen, van top tot teen. Het is deze eigenschap die dit tot het centrum van het lichaam maakt. Hierdoor is het mogelijk om gemakkelijk energie te brengen naar een bepaald deel van je lichaam, wanneer je je aandacht bij de Dantian hebt. Dit is een van de redenen waarom bij martial arts (zoals Taichi) de beoefenaars hun aandacht hier houden. Ook maakt dit het mogelijk om allerlei soorten gevoelens die gerelateerd zijn aan je lichaam zo te voelen.

Sensaties in de buik

Er zijn bepaalde sensaties die gevoeld kunnen worden op het punt waar de Dantian gelocaliseerd is. Dit is waar je soms vlinders in je buik kunt voelen, bijvoorbeeld als je verliefd bent. Soms kun je hier een gevoel van hitte ervaren, wanneer je extra energie nodig hebt, of je gestresst voelt.

Omdat er zo veel dingen over je lichaam zijn die je in of vanuit de Dantian kunt voelen, is het zo dat om in contact met je lichaam te zijn, je in contact met je Dantian moet zijn.

Meditatie

De Dantian kan gebruikt worden om op te mediteren. Om dit te doen, ga je in een rechte houding zitten, en houd je je aandacht op de Dantian. Wanneer je merkt dat je aandacht weggedreven is, wat natuurlijk is dat heel vaak gebeurt, dan ga je gewoon terug met je focus. Doe dit voor 15 tot 30 minuten. Je zou het artikel over meditatie misschien willen lezen.

Er zijn ook meditaties die wat verder gaan dan alleen maar het focussen van je aandacht. Bij deze wordt geprobeerd om energie in de Dantian op te slaan, of om nog meer esoterisch dingen te doen. Dit zijn Qigong oefeningen.

Vanuit je centrum bewegen

In veel Chinese en Japanse martial arts, houdt de beoefenaar niet alleen zijn aandacht op de Dantian om gemakkelijker zijn energie in beweging te brengen, maar ook om te bewegen vanuit dit centrum. Wanneer je je bewegingen vanuit dit centrum laat komen, zijn ze gemakkelijker, en hebben ze meer kracht en invloed.


Je zou ook geïnteresseerd kunnen zijn in deze boeken over energie bij Bol.com:

De kracht van Tai Chi + DVD, door Shao Zhao-Ming
De weg naar balans en kracht
* Oefenprogramma voor het leren van Taichi, met DVD.
Chi-Neng Qi-Gong, door Patricia van Walstijn
Meditatie in beweging voor de westerse mens
* Energie-oefeningen voor het ontwikkelen van je eigen potentieel om jezelf te helen.
De innerlijke structuur van Tai Chi, door Mantak Chia & Juan Li
De klassieke vormen van Tai Chi Chi Kung
* Hoe Tai Chi zo te beoefenen dat er maximaal profijt voor de innerlijke energie is. Tevens diverse energieoefeningen.