Eclectic Energies

Wat is nu eigenlijk energie / Chi / Ki / Prana?

Artikel over energie, als vertaling van de oosterse woorden Chi (uit het chinees), Ki (uit het japans) of Prana (uit het indiaas).

Het woord "energie" op deze website is een vertaling van de oosterse woorden Chi (uit het chinees), Ki (uit het japans) of Prana (uit het indiaas). Het is gerelateerd aan, maar niet precies hetzelfde als het wetenschappelijke concept van energie. Het woord zoals dat in deze context gebruikt wordt, is iets dat in essentie gevoeld moet worden.

Terwijl de wetenschap het objectieve meten benadrukt, en persoonlijke observatie zoveel mogelijk uit de weg gaat, is dit niet mijn uitgangspunt. Ik wil de dingen zelf voelen en observeren. Op die manier blijft de kracht om waar te nemen en te helen in mijn eigen handen. Dit is waar het concept "energie" voor mij over gaat. Dit impliceert echter niet dat wetenschappelijke meting van energie niet mogelijk is.

Wanneer je je aandacht ergens in je lichaam plaatst, kun je voelen dat het niet alleen je perceptie is die daar dan gefocust is. Er gebeurt ook iets anders. Energie wordt naar dat gebied verplaatst. Het is mogelijk dit te meten: de temperatuur van de plek waar je je aandacht op richt zal stijgen. De chinezen zeggen "Chi volgt Yi", waar "Yi" de geest is, of intentie/aandacht.

Het feit dat kennis over energie iets is dat zich voornamelijk in het verre verleden ontwikkeld heeft, is gerelateerd aan waar mensen aandacht aan besteden. In de moderne wereld hebben we allerlei dingen die onze aandacht trekken, zoals smartphones en andere media, de duizenden objecten in onze huizen en op ons werk, en reclame. Omdat de mensen in het verleden al die afleidingen niet hadden, waren ze in staat om meer aandacht te besteden aan hun lichamen en gevoelens, en waren dus beter in staat om energie op te merken. De meditatietechnieken die ontwikkeld werden, openden ook de weg naar een precies bewustzijn van energieën.

Met hun kennis van energie als basis, ontwikkelden de chinezen technieken om daarmee om te gaan. Om gezondheid te verbeteren werden Qigong en acupunctuur ontwikkeld, wat er weer voor zorgde dat hun begrip van energie verbeterde. Gebaseerd op dat begrip werden vechtkunsten ontwikkeld, zoals Taichi en vele anderen.

In India werden de chakra's ontdekt en het complexe energiestysteem dat deze draagt en verbindt. Hier werden ook technieken ontwikkeld die deze kennis gebruiken, zoals yoga en mudra's. Veel van deze technieken raakten in andere landen ook in gebruik.

Energie schijnt allerlei dingen te zijn. Hoewel het iets etherisch lijkt te zijn, is het practischer om ernaar te kijken als een functionele relatie. Een mudra wordt gedaan, er wordt op een acupressuurpunt gedrukt, een geluid wordt gemaakt, en men voelt een andere energie. Je verhoogt een bepaalde energie; je voelt een bepaalde energie; energie wordt gedeblokkeerd. De energie van het moment wordt toegestaan om de uitkomst van een I Tjing-consultatie te beïnvloeden. Het allemaal een functionele relatie.

Je weet niet hoe het werkt, maar je kunt energie hanteren door deze te voelen.Je zou ook geïnteresseerd kunnen zijn in deze boeken over energie bij Bol.com:

In balans met acupressuur, door Michael Reed Gach
Ga zelf stress en emoties te lijf
* Acupressuurpunten voor emotionele kwalen, gecombineerd met ademhalingsoefeningen, stretch- en bewegingsoefeningen.
Chi-Neng Qi-Gong, door Patricia van Walstijn
Meditatie in beweging voor de westerse mens
* Energie-oefeningen voor het ontwikkelen van je eigen potentieel om jezelf te helen.
Handboek reflexologie, door Ann Gillanders
Complete gids voor de theorie en praktijk van de reflexologie
* Praktisch, duidelijk en deskundig boek met veel informatie om anderen met voetreflexologie te kunnen behandelen.
De innerlijke structuur van Tai Chi, door Mantak Chia & Juan Li
De klassieke vormen van Tai Chi Chi Kung
* Hoe Tai Chi zo te beoefenen dat er maximaal profijt voor de innerlijke energie is. Tevens diverse energieoefeningen.
Mudra werkboek, door Gertrud Hirschi
Eenvoudige yoga-oefeningen voor vingers en hand
* Mudra's om fysieke, emotionele en spirituele condities te helen. Met heldere tekeningen.