Eclectic Energies
This page is also available in your preferred language English.
 

Introductie tot mudra's

Wat mudra's zijn en hoe ze te gebruiken.

Mudra's zijn houdingen van het lichaam die de een of andere invloed hebben op de lichaamsenergieƫn, of je stemming. In de meeste gevallen worden de handen en vingers in een behaalde positie gehouden, maar het hele lichaam kan ook deel van de mudra uitmaken.

Gyan mudraDe meest bekende mudra's zijn waarschijnlijk die welke gedaan worden tijdens meditatie. Je zit in de lotushouding (of in kleermakerszit) en plaatst of de handen op de knieƫn, waarbij de toppen van de duimen en wijsvingers elkaar raken, of de handen in de schoot, met de vingers van de rechterhand rustend op de linkerpalm. Maar ook het christelijke vouwen van de handen om te bidden is een mudra, en het "Namaste" indiase begroetingsgebaar (dat ook voor bidden gebruikt wordt), waar de handen voor de borst gehouden worden, met de handpalmen tegen elkaar.

Het vouwen van de handen brengt je aandacht naar binnen, terwijl het hart geopend wordt. Het indiase begroetingsgebaar brengt je in een respectvolle stemming.

Hakini mudraSommige mudra's worden spontaan gedaan door mensen, zoals de Hakini mudra, waar de toppen van alle vingers van de rechterhand de corresponderende vingertoppen van de linkerhand raken.

Mudra's zijn in het Oosten sinds duizenden jaren in gebruik, in het bijzonder bij het Boeddhisme. Boeddha-beeldjes hebben vaak de handen in bepaalde houdingen. Ze werden en worden nog steeds gebruikt als spirituele oefening, als een manier om verlichting te bereiken.

Ze worden echter ook gebruikt voor fysieke klachten.

Mudra's gebruiken

Doe een mudra voor tenminste een aantal minuten, om deze te gebruiken. Het is gewoonlijk effectiever om ze wat langer te doen, bijvoorbeeld zo'n 15 minuten. Je zou die tijd over de dag kunnen spreiden, maar deze ook deel van je meditatie kunnen maken.

Doe de vingerposities met beide handen, tegelijkertijd. Dit zal een krachtiger effect hebben dan een mudra met slechts een hand doen.

Sommige mudra's zijn simpel genoeg om ze zelfs met je handen in je zakken te doen, zoals de set van vier mudra's. Je kunt deze overal doen wanneer je het gevoel hebt dat je ze kunt gebruiken, zonder aandacht te trekken.Je zou ook geïnteresseerd kunnen zijn in deze boeken over mudra's bij Bol.com:

Productafbeelding

Mudra werkboek
Eenvoudige yoga-oefeningen voor vingers en hand
door Gertrud Hirschi

Mudra's om fysieke, emotionele en spirituele condities te helen. Met heldere tekeningen.
Productafbeelding

Mudra's
Gezondheid In Onze Handen
door Kim da Silva

Praktisch boek om de eigen gezondheid te verbeteren met mudra's. De handhoudingen worden op zwartwit foto's voorgedaan.

Meer aanbevolen boeken