Eclectic Energies
This page is also available in your preferred language English.
 

Stroom van bewustzijn

Deze oefening is voor het ontwikkelen van het vermogen om je bewust te zijn van wat er in je omgaat. Dit kan bijzonder handig zijn bij het verwerken van je gevoelens.

De oefening

Voor deze oefening beschrijf je alles wat in je opkomt. Wanneer je een bepaald gevoel of gedachte opmerkt, beschrijf je deze en vervolgens keer je terug naar het voelen en het opmerken van jezelf.

Probeer dit te doen zonder te oordelen over wat je voelt of denkt. Er is hier geen goed of fout, er zijn gevoelens die naar boven komen. Als je toch een oordeel hebt, merk dat dan op, maar neem het niet serieus terwijl je deze oefening doet.

Beschrijven

Je kunt dingen beschrijven door ze op te schrijven, maar je kunt ze ook uitspreken. Er zijn een paar manieren waarop je dit kunt doen, bekijk met welke je je het meest op je gemak voelt.

Het is niet nodig om je beschrijvingen te bewaren. Het doel van de oefening is om je bewust te zijn van de gevoelens en gedachten die in je opkomen, zonder deze uit te voeren. Je voelt ze, in plaats van ze te doen. Het niet teruggaan naar je beschrijvingen helpt in feite het verwerkingsproces. Je kunt dus achteraf teksten of opnames verwijderen of weggooien.

Schrijven

Dingen opschrijven is handig, want dat kun je in je eentje doen. Je kunt een pen en notitieboekje gebruiken, of een computer, een tablet of telefoon, alles waarmee je kunt schrijven.

Een nadeel van opschrijven is dat het enige tijd in beslag neemt en dus kan afleiden van je gevoelens. Het is daarom een goed idee om een manier van schrijven te kiezen die voor jou snel en gemakkelijk gaat.

Hardop spreken

Het beschrijven van je gevoelens door te spreken is makkelijker en sneller dan het opschrijven van dingen. Je kunt dat nog steeds in je eentje doen, maar als je het gevoel nodig hebt dat iemand luistert, zou je kunnen opnemen wat je zegt, of iemand Getuige laten zijn.

Een ander voordeel is dat je je eigen stem hoort, en daarmee de gevoelens die je uitdrukt in je stem. Dat biedt een verdere manier om bewust te worden van je gevoelens. Je kunt dit ook doen met je ogen dicht, wat sommigen helpt om zich meer bewust te zijn van hun binnenkant. Het is echter een goed idee om te experimenteren met het sluiten of openen van je ogen. Je zou kunnen nagaan of je je gezichtsuitdrukkingen nog steeds goed kunt voelen, met je ogen dicht.

Het nadeel van hardop spreken kan zijn dat anderen je kunnen horen. Aangezien dit in feite over het meest intieme van je gevoelens gaat, is dat waarschijnlijk niet wat je wilt.

Een Getuige hebben

Het is mogelijk om deze oefening te doen met iemand anders, die de "Getuige" wordt genoemd, of "Luisteraar". Sommige mensen voelen zich meer op hun gemak als zij hun gevoelens aan een andere persoon beschrijven, in plaats van ze op te schrijven of uit te spreken met niemand anders dan zichzelf om dat te horen. Dus dat zou een reden kunnen zijn om dit te doen.

Als je iemand hebt die luistert, moet deze worden geïnstrueerd om enkel en alleen te luisteren. Deze persoon is getuige van wat je vertelt over je gevoelens, niet een deelnemer, en dient niet te interfereren. In het bijzonder dient de Getuige niet te oordelen over jou of je gevoelens, of dat in ieder geval niet laten zien. Het is belangrijk dat je je zo vrij mogelijk voelt om te voelen wat er in je opkomt. Zelfs als je voelt dat je iemand wilt vermoorden, is het prima om dat te voelen, zolang je die gevoelens maar niet uitvoert.

Alleen als je dit samen met een therapeut of spirituele leraar doet, kan deze interfereren, als je dat wilt toestaan. Dit is omdat de oefening bedoeld is om meer bewustzijn te ontwikkelen voor je mentale processen terwijl ze plaatsvinden. Als iemand interfereert, verandert het proces niet alleen, want het gaat dan ook om de gevoelens van de ander, maar je zou je ook minder vrij kunnen gaan voelen om je gevoelens te voelen en te beschrijven.

Zonder te beschrijven

Je kunt in feite je gevoelens verwerken terwijl ze opkomen, zonder ze te beschrijven. Je kunt ze direct voelen en opmerken op dezelfde manier als wanneer je zou gaan beschrijven. Wat belangrijk is, is de gevoelens niet te "doen", maar alleen te voelen.

Vooral in het begin kan het beschrijven van je gevoelens echter heel nuttig zijn om te voorkomen dat je afgeleid raakt. Je kunt je gemakkelijker verliezen in dagdromen of piekeren, als je dat niet doet. Het is daarom aan te raden om in het begin je gevoelens te beschrijven en later de oefening te doen door alleen te voelen.