Eclectic Energies
This page is also available in your preferred language English.
 

Verwerken van gevoelens

Hoe het verwerken van je gevoelens helpt bij het omgaan met de problemen die het onbewuste veroorzaakt.

Het is mogelijk om problemen van het onbewuste aan te pakken door meer emotionele en relationele vaardigheden aan te leren. Dit is wat de meeste mensen doen en het wordt ook veel bij psychotherapie gedaan. Er zijn echter grenzen aan wat je hiermee kunt bereiken. De gevoelspatronen die je tijdens je kindertijd hebt opgepikt gaan niet werkelijk weg en zullen je gevoelens en handelingen blijven beïnvloeden, ook al wordt dat minder.

Wat nodig is, is om die gevoelens te verwerken, in het bijzonder die uit je kindertijd. Alleen dan zullen ze ophouden met het beïnvloeden van hoe je je voelt en reageert.

Gevoelens verwerken

De manier om dit te doen, is dat je bewust de gevoelens van de situatie voelt, en de gedachten die je daarbij had erkent. Wanneer je zo de gevoelens en gedachten uit de situatie bewust hebt gemaakt, zal de herinnering aan de situatie oplossen. Als dit tijdens psychotherapie gedaan wordt, gebeurt dit door te praten over wat je je herinnert dat je ervaarde. Maar praten is niet werkelijk noodzakelijk. Het is goed mogelijk om dit alleen te doen, zoals bijvoorbeeld bij Mindfulness-meditatie gebeurd, en dat is de aanpak die hier wordt beschreven.

Het verwerken van gevoelens is een vaardigheid. Het is iets waar je beter in wordt naarmate je daar meer ervaring mee hebt. Het is een zeer nuttige vaardigheid voor het omgaan met je gevoelens en emoties in het algemeen en daarom is het een goed idee om hier een gewoonte van te maken die je regelmatig doet. Als je het eenmaal onder de knie hebt, wil je het wellicht dagelijks doen.

Oefeningen

In het volgende deel van deze sectie staat een set van oefeningen die helpt om het proces van verwerken van gevoelens op gang te brengen.

Deze oefeningen zijn enigszins vergelijkbaar met Mindfulness-meditatie, maar de focus ligt hier meer op het verwerken, dan op het ontwikkelen van meer algemeen bewustzijn. Daarom zijn er hier geen oefeningen om je bewuster te worden van je omgeving, maar alleen voor meer bewustwording van je gevoelens. Het wordt aangeraden om dit te integreren met de dingen die je doet in je leven, in plaats van er een aparte meditatietijd voor uit te trekken, of in een speciale meditatiehouding te gaan zitten.

Alvorens de oefeningen te gaan doen wil je misschien eerst de uitleg lezen over ons geheugen, en welke gevoelens er zijn. Dit kan je helpen om meer te begrijpen van wat er in de psyche gebeurt als je gevoelens verwerkt.

Eliza chatbot

Je kunt de chatbot in deze sectie, genaamd "Eliza", ook gebruiken voor hulp bij het verwerken van je gevoelens. Deze is niet perfect, maar zou best een aardige "Getuige" of "Luisteraar" voor je kunnen vormen.

Superego
Ons geheugen