Eclectic Energies
This page is also available in your preferred language English.
 

Aandacht in het lichaam

We hebben de neiging om te piekeren en te dagdromen, en daardoor niet in contact te zijn met onze gevoelens. Hier is een manier om daar mee om te gaan.

In je hoofd zitten

Dit wordt vaak "in je hoofd zitten" genoemd, want dat is waar het piekeren en dagdromen plaatsvindt. Dit is niet zozeer het hele verhaal, maar daarover later meer.

Om meer te voelen, zijn er een paar dingen die helpen. Het is een goed idee om een bewustzijn te ontwikkelen van wanneer je in je hoofd zit, om je focus dan op je gevoel te richten. Ook is het goed om je bewustzijn meer in je lichaam te brengen, waar de gevoelens zich bevinden. Dat is vooral de borststreek, maar ook de buik, het bekken, de benen en de voeten zijn van belang bij gevoelens en emoties.

De oefening

Je kunt deze oefening in principe overal doen wanneer je niets in het bijzonder te doen hebt. Je kunt het doen terwijl je zit of loopt, terwijl je wacht op iets, wanneer je anders gewoon de tijd gedood zou hebben. Daarover later meer.

Als je merkt dat je in je hoofd zit, verschuif je op een zachte manier je aandacht naar je gevoel. Wanneer je daarna merkt dat je weer in je hoofd bent, ga je weer zachtjes terug naar je gevoel. En zo verder. Het is niet zo dat dat in je hoofd zitten snel over gaat. Maar na verloop van tijd merk je sneller dat je in je hoofd zit, zodat je terug naar je gevoel kunt gaan. Het zal niet helpen om jezelf op de kop te zitten omdat je niet de hele tijd bij je gevoel bent. Wees daarom aardig voor jezelf.

Meer voelen

Er is echter een consequentie. Als je dit doet, zul je meer voelen. Het kan echter zijn dat je het niet leuk vindt wat je dan voelt. Je zult dus ook manieren voor jezelf moeten ontwikkelen om daarmee om te gaan.

De beste manier om dat te doen, is om regelmatig ook de andere oefeningen te doen. Je kunt gevoelens dan niet alleen beter verdragen, maar ook geleidelijk aan een verwerkings­proces op gang brengen. Dat is het doel dat we hier voor ogen hebben.

Meer bewust worden van je lichaam

Aangezien het hier gaat om het voelen en gewaar­worden in je lichaam, zal alles helpen wat je doet dat je meer bewust maakt van je lichaam. Je zou bijvoorbeeld doelbewust kunnen gaan voelen wat er in alle delen van je lichaam gebeurt. Je zou ook oefeningen kunnen doen die vereisen dat je je bewust bent van je lichaam, zoals Yoga, Taichi of Qigong.

Een hand-mudra gebruiken

Gyan mudraEr is een bepaalde manier om de vingers van je handen te houden, die helpt om je aandacht lager in je lichaam te brengen. Je hebt deze wellicht al eens gezien, bijvoorbeeld op foto's die mensen laten zien die mediteren. Zo'n houding van de hand wordt een "mudra" genoemd.

Je laat de toppen van je wijsvingers en duimen elkaar raken. Laat de rest van je vingers open. Direct nadat je dat doet, kun je je aandacht in je lichaam naar beneden voelen bewegen, en je bekken, benen en voeten meenemen. Het is mogelijk om dit te tegen te houden, dus je moet het laten gebeuren.

Je kunt dan ook de gevoelens uit het onderste deel van je lichaam voelen.

Zitten of lopen

Iets dat kan helpen om dit te doen, is om te lopen terwijl je met je gevoelens werkt. Het is makkelijker om je aandacht lager in je lichaam te brengen terwijl je loopt.

Je kunt door de kamer lopen waar je in bent, of buiten in een park, of in de natuur. Je zou dan niet veel aandacht besteden aan je omgeving. Een omgeving die zo weinig mogelijk afleidt heeft de voorkeur.

Sommigen geven er de voorkeur aan om te zitten, op een stoel of in een meditatiehouding. Het is een goed idee om hier een beetje mee te experimenteren. Kijk of het makkelijker voor je is om dingen te voelen tijdens het zitten of het lopen. Let ook op hoeveel je wordt afgeleid. Word je na verloop van tijd slaperig, of ga je dagdromen of piekeren?

Je kunt de gevoelens die gedurende de dag opkomen hiermee verwerken. Het is niet altijd nodig om daar speciaal tijd voor uit te trekken. Als je dit eenmaal onder de knie hebt, kun je dingen verwerken tijdens korte pauzes die je neemt.

Voelen in je hoofd

Terwijl het in het begin helpt om lager in je lichaam te gaan voelen als je je in je hoofd bevindt, is daar een probleem mee. Gevoelens kunnen namelijk ook in je hoofd plaatsvinden, en op deze manier zou je ze niet opmerken.

Dus, nadat je deze oefening als een vaardigheid onder de knie hebt, zou het een goed idee zijn om ook in je hoofd te gaan leren voelen. Vooral wanneer je je zorgen maakt kunnen er gevoelens in je hoofd aanwezig zijn, die te belangrijk zijn om te worden genegeerd in het verwerkings­proces.

Stroom