Eclectic Energies
This page is also available in your preferred language English.
 

Je biografie

Het is bijzonder zinvol om een biografie over jezelf te schrijven, om een overzicht te krijgen van de gevoelens die een rol spelen in je leven.

De oefening

Deze biografie kan vertellen over omstandigheden en gebeurtenissen in je leven, en vooral uit je kindertijd, die een wezenlijke invloed op je hebben gehad. Als je je bewust bent van sommige van de gevoelens en emoties die deze situaties opriepen, zou het goed zijn die ook te beschrijven. Het is dus niet zoiets als een professioneel CV, waarin alleen je prestaties worden opgesomd. Je kunt die opnemen, maar het zou een goed idee zijn om ook de dingen die niet zo goed gingen in je leven te noemen.

Voorbeelden van onderwerpen die aan bod kunnen komen

Familie

Het is een goed idee om te schrijven over je kindertijd en hoe het gezin was, waarin je bent opgegroeid. Voelde je je geliefd en gesteund? Werd je gestraft? Hoe was de balans tussen deze twee? Hoe waren je relaties met je ouders en broers en zussen?

School

Als je over school schrijft, kun je bijvoorbeeld dingen opnemen zoals of je school saai of opwindend, moeilijk of makkelijk, beangstigend of uitnodigend vond, en hoe je contacten met docenten en studenten waren. Was je populair of afstandelijk, voelde je je geaccepteerd of misschien niet, domineerde je anderen of was je meegaand?

Grote veranderingen

Neem situaties mee die voor jou emotioneel of stressvol waren, of die een duidelijke verandering met zich meebrachten. Familieleden die je verloor of die erbij kwamen, of vrienden. Baantjes, banen en werkloosheid. Verhuizingen naar elders. Gezondheidsproblemen. Hoe waren die veranderingen voor je?

Verslavingen

Had jij of een familielid, of vrienden, een verslaving? Zoiets als geregeld dronken zijn, gokken, roken, drugsgebruik? Hoe problematisch waren die? Heb je enig idee welke problemen er geprobeerd werd om met die verslavingen op te lossen?

Bewaar de biografie

In tegenstelling tot de andere oefeningen hier, zou het een goed idee zijn om de biografie die je schrijft te bewaren. Zo kun je er af en toe naar teruggaan, wat je kan helpen om je gevoelens beter te begrijpen. Je kunt later ook onderdelen toevoegen of wijzigen.