Eclectic Energies
This page is also available in your preferred language English.
 

Introductie tot de oefeningen

De oefeningen hier zijn om je geleidelijk aan de vaardigheid van het verwerken van gevoelens te helpen ontwikkelen.

In het begin zullen deze oefeningen je waarschijnlijk alleen maar bewuster maken van je gevoelens. Na verloop van tijd, terwijl je meer en meer van je gevoelens opmerkt, kan zich geleidelijk een proces van verwerking van je gevoelens ontwikkelen.

Je kunt merken dat je iets hebt verwerkt als de gevoelens die je eerder had er niet meer zijn. Je kan ineens, maar ook zonder dat je het meteen merkt, meer ontspannen zijn geworden. En misschien voel je je gewoon anders.

Deze oefeningen zijn bedoeld om je op weg te helpen. Om aan de slag te gaan met dieper liggende gevoelens heb je echter kennis en vaardigheden nodig die hier niet worden behandeld.

Trauma

Voor sommige mensen kunnen de oefeningen hier nogal onaangename gevoelens oproepen. Wanneer je traumatische ervaringen of episodes in je leven hebt gehad, kan het gebeuren dat er sterke angsten en andere intense gevoelens naar boven komen. Je zou de oefening kunnen doen om je biografie te schrijven, om na te denken over de vraag of je misschien trauma's hebt.

Aan de ene kant kan het moeilijk zijn om met zulke gevoelens om te gaan, maar aan de andere kant kan het naar boven komen ervan precies zijn wat je wilt. Als je traumatische gevoelens wilt verwerken, kan het heel zinvol zijn. Maar als je daarmee niet kunt omgaan, kan het beter zijn om deze oefeningen niet te blijven doen, en de steun van een therapeut of psychiater te zoeken, als je die nog niet hebt.

Aanbevolen manier om de oefeningen te doen

In eerste instantie is het aan te raden om de oefeningen min of meer in de volgorde te doen waarin ze worden gepresenteerd. De gevoelsvaardigheden die je bij de eerste oefeningen ontwikkelt zijn bij de latere oefeningen handig om te hebben.

Nadat je de meeste of alle oefeningen minstens een keer hebt gedaan, is het aan te raden om er dagelijks minstens één te doen. Als je het gevoel hebt dat je hier enige bedrevenheid in hebt, zou je door kunnen gaan met het doen van de oefeningen zonder bewust je gevoelens te beschrijven, en ze alleen maar te voelen.

De oefeningen

 1. Je biografie
  Het is bijzonder zinvol om een biografie over jezelf te schrijven, om een overzicht te krijgen van de gevoelens die een rol spelen in je leven.
 2. Beschrijf afbeeldingen
  Oefen je vermogen om gevoelens en emoties te benoemen en te herkennen. Beschrijf de gevoelens die je ziet die de mensen op de foto's voelen.
 3. Stroom van bewustzijn
  Deze oefening is voor het ontwikkelen van het vermogen om je bewust te zijn van wat er in je omgaat. Dit kan bijzonder handig zijn bij het verwerken van je gevoelens.
 4. Aandacht in het lichaam
  We hebben de neiging om te piekeren en te dagdromen, en daardoor niet in contact te zijn met onze gevoelens. Hier is een manier om daar mee om te gaan.
 5. Het Innerlijk Kind voelen
  De gevoelens in je als volwassene, afkomstig van toen je kind was, worden het Innerlijk Kind genoemd. Deze beïnvloeden veel van je acties en gevoelens.
 6. Verwerken van gevoelens over relateren
  Om gevoelens te verwerken waar je met iemand of iets in relatie bent, helpt het om een paar dingen te checken.
Gevoelens
Biografie